miercuri, 25 ianuarie 2012

Cinci lucruri pe care nu le stiai despre Alexandru Ioan Cuza

De la profilul astrologic si pana la cel mai faimos actor care l-a jucat, iata cateva detalii despre domnitorul Cuza pe care sigur nu le banuiai.

Unde s-a nascut Cuza?

Unde s-a nascut Cuza?
Wiki Commons
Nu exista dubii in privinta datei nasterii lui Alexandru Ioan Cuza. Acesta a venit pe lume pe 20 martie 1820. Lucrurile nu sunt la fel de clare in privinta locului nasterii lui Cuza. 

Majoritatea biografiilor mentioneaza orasul Barlad. Orasul in sine il numeste pe Cuza "Fiu al plaiurilor barladene" si organizeaza in fiecare an Zilele Cuza

Dar un orasel mai mic aflat la 67 de kilometri distanta, mai precis localitatea Husi, contesta aceasta teorie.Alexandru Ioan Cuza s-ar fi nascut la Husi, intr-o casa de pe fosta strada I. Gh. Duca nr. 58 (actuala A. I. Cuza).
Profesorii huseni sustin ca, in perioada 1819-1834, Ion Cuza, tatal domnitorului, a fost ispravnic al judetului Falciu, cu resedinta la Husi. Deci, Alexandru, fiul ispravnicului, n-avea cum sa se nasca la Birlad, care apartinea atunci de judetul Tutova. Un alt argument este testamentul domnitorului, intocmit in 1873, la Florenta (in timp ce se afla in exil), in care nu se aminteste nimic de Barlad, scrie ziaruldeiasi.ro.




De ce nu s-a facut Cuza doctor?

De ce nu s-a facut Cuza doctor?
sxc.hu
Anul 1836 si tanarul Alexandru Ioan Cuza se afla la Paris dupa ce si-a dat Bacalaureatul in Litere in decembrie 1835. Ce cariera contempla cel care avea sa fie una dintre cele mai renumite figuri istorice ale Romaniei?

Medicina. 

Alexandru Ioan Cuza era atras de medicina si ar fi vrut sa se faca doctor, citim pe historia.ro. Din pacate, socoteala de acasa nu este aceeasi cu cea din targ.Dupa ce a asistat la o lectie practica de disectie in morga unui spital parizian, Cuza s-a hotarat ca poate Dreptul i se potriveste mai bine.

Este o meserie mai "prietenoasa" cu stomacul. 



Cuza, un peste pe uscat

Cuza, un peste pe uscat
sxc.hu
Alexandru Ioan Cuza s-a nascut in ultima zi a zodiei Pesti (20 martie). Citim pe Garbo ca barbatii Pesti sunt foarte impresionabili si sensibili, isi iubesc casa si familia si sunt impregnati cu un puternic traditionalism. 

Foarte demni, rafinati, politicosi si prudenti, vor alerga in viata dupa tot ceea ce cred ei ca reprezinta impliniri ale acestor calitati. Exista situatii in care se lasa antrenati in tot felul de aventuri, a caror lista tinde sa devina din ce in ce mai lunga, in virtutea inertiei ce-i caracterizeaza. 

Odata implinita Unirea, Cuza a sarit din reforma in reforma. Mereu gasea alt domeniu care trebuie reformat, alta nevoie a unui stat nou-nascut care trebuia sa fie satisfacuta. Din punctul asta de vedere, putem vedea o asemanare destul de mare intre personalitatea omului politic si profilul zodiei sale. 

Pestii si gemenii au o compatibilitate astrologica destul de mare. Mentionam acest lucru deoarece Elena, sotia lui Cuza care a fost alaturi de el pana in ziua mortii, s-a nascut in zodia Gemeni (17 iunie). 

Cate fotografii ale lui Cuza exista?

Cate fotografii ale lui Cuza exista?
sxc.hu
Raspunsul scurt? Zero. Nu exista nicio fotografie a lui Alexandru Ioan Cuza. Arta fotografica facea abia primii pasi la mijlocul secolului XIX cand Cuza se afla la conducerea noului stat romanesc, iar dupa abdicarea sa din tronul de principe, interesul de a i se realiza imaginea fotografica a scazut total, scrie historia.ro.

De aceea portretele domnitorului sunt asa de valoroase, incepand bineinteles cu portretul realizat de Carol Popp Szathmary.  Acelasi artist se afla si in spatele stemei Romaniei. 




Cine l-a jucat pe Alexandru Ioan Cuza in filme?

Cine l-a jucat pe Alexandru Ioan Cuza in filme?
sxc.hu
Pentru o figura istorica atat de relevanta pentru romani, Alexandru Ioan Cuza nu a fost niciodata subiectul unui film biografic. Dar nu ne oprim aici, nici macar filme despre Unirea din 1859 nu s-au facut. Cu toate acestea, Cuza a fost un personaj destul de important in filmul Rug si Flacara aparut in anul 1980. 

In acest film, rolul lui Cuza a fost jucat de nimeni altul decat Florin Piersic. 


Scurt rezumat


Un tanar patriot din Transilvania, Alexandru Bota, intra in organizatia secreta „Ordinul Rozei”. Aceasta initiaza o actiune care are drept scop eliberarea popoarelor de sub tirania habsburgica. Insa unul dintre conducatorii ordinului incalca conventia stabilita cu domnitorul Cuza si pune la cale asasinarea premierului Barbu Catargiu.


Sursa foto: n24plus.ro






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu