Saptamana trecuta, cei de la "This American Life" au realizat o emisiune speciala in care au prezentat practici incredibile legate de fabricarea produselor Apple. Iata cateva dintre ele:
- orasul Shenzhen din China este locul unde aceste dispozitive iau nastere. Acum 30 de ani, Shenzhen era numai un sat mic. Acum este un oras cu 13 milioane de locuitori, mai mare ca New York-ul.
- Foxconn, una dintre companiile care construiesc iPhone-uri si iPad-uri, dar si alte produse pentru diverse companii de electronice, are o fabrica in Shenzhen, cu 430.000 de angajati.
- sunt 20 de cafenele la Foxconn Shenzhen, care servesc 10.000 de oameni zilnic.
- unul dintre angajatii intervievati de jurnalistul Mike Daisey, in afara fabricii pazite de gardieni cu arme, este o copila de numai 13 ani. Ea lustruieste sticla a mii de noi iPhone-uri in fiecare zi. Fata a povestit ca cei de la Foxconn nu verifica varsta angajatilor. Sunt inspectii din cand in cand, dar sefii stiu cand sunt programate, asa ca nu sunt luati pe nepregatite. Si inainte ca inspectorii sa-si faca simtita prezenta, oficialii Foxconn inlocuiesc muncitorii tineri cu cei batrani.
In numai doua ore in afara fabricii, Daisey a intalnit muncitori in varsta de numai 14, 13 si 12. Acesta estimeaza ca 5% dintre cei care lucreaza acolo sunt minori.
- Daisey presupune ca cei de la Apple, obsedati cu detaliile, trebuie sa aiba cunostinta despre toate aceste lucruri. Iar daca nu stiu, e pentru ca nu vor. El a vizitat si alte fabrici din Shenzhen, pozand intr-un potential cumparator. A descoperit ca cele mai multe etaje sunt de fapt hale in care se afla cate 20.000-30.000 de muncitori. Iar acolo domina linistea. Nu exista masinarii, iar discutiile nu sunt permise. Cand mana de lucru este atat de ieftina, nu ai niciun motiv sa construiesti altfel decat manual.
- ora de lucru a unui chinez aici inseamna 60 de minute, spre deosebire de cea americana care in general include pauze pentru Facebook, mersul la baie, un telefon si ceva conversatie. Ziua oficiala de lucru in China este de 8 ore, dar tura standard ajunge la 12 ore. In general insa, acestea se intind la 14 -16 ore, mai ales cand un nou gadget trebuie construit.
- in timp ce Daisey se afla in Shenzhen, un muncitor de la Foxconn a murit dupa o tura de 34 de ore
- cei mai multi angajati sunt urmariti pe camera si nu au voie sa stea decat in picioare.
- pentru a nu pierde timpul pe drum, sunt muncitori care dorm in uzina respectiva. Sunt construite cateva dormitoare pentru ei, dar mici. In fiecare exista 15 paturi stivuite pana aproape de tavan. Un american nu ar incapea intr-un asemenea loc de dormit.
- sindicatele sunt ilegale in China. Cine incearca sa puna bazele unuia este trimis la inchisoare
- unii muncitori au ajuns in stadiul de epuizare, in care nu mai pot lucra, pentru ca mainile lor au fost distruse dupa ce au facut acelasi job de sute de mii de ori, timp de foarte multi ani. Problema ar fi putut fi evitata daca angajatii ar fi schimbat macar sarcinile. Din momentul in care mainile lor nu le mai sunt folositoare angajatorilor, evident ca sunt concediati
- cand o fosta angajata a cerut companiei sa o plateasca pentru orele in plus pe care le-a lucrat, iar aceasta din urma a refuzat, femeia a mers mai departe la Departamentul Fortei de Munca. Dar nu a facut decat sa-i provoace. Acestia au pus-o pe o lista neagra, care a circulat apoi in fiecare firma din oras. Cine indrazneste sa intreprinda o asemenea actiune se alege cu stigmatul de "muncitor problema" si nimeni nu-I mai angajeaza vreodata
- o alta poveste trista este a unui barbat care si-a strivit mana intr-o presa la locul de munca, facand membranele metalice pentru iPad. Foxconn nu i-a platit asigurare medicala. Apoi cand mana omului s-a vindecat, dar nu l-a mai ajutat sa-si indeplineasca jobul, a fost concediat imediat. Din fericire si-a gasit altul: "Macar aici muncesc numai 70 de ore pe saptamana", a spus acesta. Cand i-a fost aratat iPad-ul, a exclamat : "E magic!". Nu-l mai vazuse niciodata in viata lui, desi a lucrat la aparitia sa.
Va vine sa credeti sau nu, fabricile din Shenzhen, indiferent cat de infernale sunt, au reprezentat o binefacere pentru oamenii din China. O spune economistul Paul Krugman, precum si editorialistul New York Times, Nicholas Kristof. Stramosii acestuia din urma sunt chiar dintr-un sat din apropiere de Shenzhen. Deci el chiar stie de ce sustine aceste lucruri. "Austeritatea" fabricilor, spune Kristof, este rai pe langa "austeritatea" din campurile de orez.
Privind din aceasta perspectiva, Apple ajuta ca banii americanilor si europenilor care-si permit asemenea gadgeturi sa ajunga la muncitorii saraci din China. Fara Foxconn si alte asemenea uzine, muncitorii chinezi ar lucra inca pe campurile de orez, castigand 50 de dolari/luna, in loc de 250, ca acum.
In 2010, spun cei de la Reuters, angajatilor de la Foxconn le-a fost crescut salariul la $298/ luna. Cu acesti bani o duc considerabil mai bine ca niciodata. Mai ales femeile, care aveau foarte putine alternative. Dar, bineinteles, motivul pentru care Apple asambleaza produsele sale in China este acela ca, daca ar fi facut-o de exemplu in Europa, ar fi costat mult mai mult, iar conditiile muncitorilor ar fi fost indiscutabil altele.
Daca Apple ar decide sa fabrice iPad-ul si iPhone-ul in America, s-ar intampla doua lucruri: preturile ar lua-o in sus, profiturile, in jos. Iar asta nu ar conveni consumatorului sau actionarilor, desi cei de la Apple nu stau prost, spre deosebire de alti producatori de electronice. Profitul Apple este atat de ridicat incat nu ar avea de suferit atat de mult daca ar mai pierde cateva procente.
sursa:incont.ro