Goana dupa profit a unor companii nu cunoaste limite, iar atunci cand legislatia permite abuzuri, acestea nu intarzie sa apara. Iata in ce conditii cumplite lucreaza angajatii fabricilor Apple din China.
O zi obisnuita de lucru la o fabrica Apple din China presupune: ture de 24 de ore, in care angajatii stau numai in picioare, fara sa aiba parte apoi de vreo zi libera, cazare in dormitoare aglomerate si expunere permanenta la substante chimice toxice.
Desi pare greu de crezut, acestea sunt conditiile de munca oferite, iar neregulile au aparut cu mult timp in urma.
In anul 2010, peste 140 de muncitori au ajuns la spital, dupa ce au folosit o substanta toxica pentru a curata ecranele IPhone, iar anul trecut 75 de oameni au murit in doua explozii la fabricile Apple din China.
Autoritatile nu iau masuri, pentru ca in China nu este neobisnuit sa intalnim asemenea conditii in fabrici.
Mai mult, in ciuda acestor cerinte, care seamana cu o adevarata sclavie moderna, angajatii sunt mereu terorizati ca isi pot pierde locul de munca.
“Munciti mult azi sau veti munci mai mult de maine, ca sa va gasiti alt loc de muna”, ii avertizeaza cei din conducerea fabricii din Chengdu pe cei 120.000 de angajati.
Muncitorii care intarzie sunt obligati sa scrie o scrisoare de “marturisire”.
Potrivit New York Times, Apple a avut un profit de 13 miliarde de dolari in ultimul trimestru si vanzare de 46 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, compania vrea sa obtina si mai mult profit de la fabricile producatoare din strainatate.
Conducerea Apple sustine ca in ultimii ani conditiile de munca din fabricile sale s-au imbunatatit si ca exista reguli de munca si securitate.
Multe din aceste complexuri dispun de propriile restaurante, cinematografe si spitale. Dar conditiile de munca lasa de dorit, pentru ca aceste fabrici incalca insa uneori regulile, recunoaste Apple.
In ultimii doi ani, 18 angajati ai Foxconn au incercat sa se sinucida, fapt care a determinat conducerea fabricii partenere Apple sa instaleze “palse anti-sinucidere” in jurul cladirilor sale.
Li Mingqi a lucrat pentru Foxconn, unde avea o functie de conducere, dar in urma exploziei a dat in judecata fabrica.
El spune ca nimeni nu este interesat de viata si de sanatatea muncitorilor, ci numai de o productie cat mai mare. Cum aceste fabrici aduc mult profit, cei care ar putea lua masuri impotriva lor aleg sa inchida ochii.