luni, 23 ianuarie 2012

Cum sa semnezi ca un magnat


Stii ce? Nu stiu daca fiul sau fiica mea, dintr-un viitor indepartat, vor mai scrie asa cum scriem noi astazi. Adica utilizand o ustensila ce lasa urme de grafit sau cerneala pe o bucata de hartie. Habar n-am. As inclina sa cred ca tot ce ne inconjoara in materie de gadget-uri va ajunge la un grad de micsorare atat de pronuntat, incat intregul pachet: internet + telefonie + televiziune va fi lichefiat si in amestec cu ser fiziologic ne va fi injectat in creier. Daca este sa ma gandesc mai bine, intr-un viitor mai apropiat decat unul mai indepartat. Acesta un subiect al polemicii dezvoltate aproape de fiecare data cu unul dintre membrii familiei mele, mare profesor de fizica peste 40 de ani, care ma contrazice de fiecare data - cum ca asa ceva este imposibil. Eu o tin pe-a mea.
Dar sa revenim. De ce v-am strans astazi in banci? Ca sa vorbim despre ceva ce facem cu totii – scrierea. In speta, pentru ca tastam mai des decat scriem (pana vom uita sa o facem), ma intereseaza semnatura ta. Nu vreau sa-ti fur nimic, vreau doar sa stiu cu se semnezi. Cumva, un pix transparent, anost, albastru, luat in repezeala de pe birou? Nu e bine. Stabilisem ca atunci cand pleci din bancile scolii Domni de Romania, vei sta in fata. Cu un pix te pierzi in multime. Si sigur ramai in spate, in anonimat.
Prima regula (o tin minte vag), a venit in clasa I, cand mi s-a indicat sa invat a scrie cu un stilou, iar nu cu pixul. Au avut dreptate – scrisul a ramas ingrijit, citet, coerent. Iar gestul de mai tarziu, al scoaterii pretiosului stilou din buzunarul de la piep,t a dat touche-ul final tuturor intalnirilor la care s-a semnat un contract. Avantaj net, eu.
Hai sa privim mai in detaliu pledoaria despre stilou sau, in alte cuvinte, despre obiecte pretioase de scris. Stiu ca ai un laptop performant. In egala masura ar trebui sa ai si un stilou pe masura. Semnatura ta conteaza si va fi afisata in varful penitei acestui accesoriu masculin pretios. Nu ai de facut decat un singur lucru – tine-l cu tine in buzunarul de la piept in permanenta. Vei avea de semnat prima data o scrisoare de dragoste, contractul la primul tau loc de munca, ipoteca pentru prima ta casa (yak!), certificatul de casatorie, certificatele de nastere ale copiilor. Toate aceste momente relevante din viata ta vor fi marcate alaturi de un martor cheie – stiloul tau. “Il mai tii minte pe domnul acela cu stiloul albastru si penita din aur?….” Si obiectul este de lasat mostenire succesorilor tai.
Hei, nu este necesar sa-l folosesti in fiecare zi, dar ideea de retinut este ca la momentul semnarii unui inscris, acest fapt sa nu se execute cu un Bic. Ar fi frumos ca acest stilou sa fie primit cadou sau mostenire, dar daca nu ai fost atat de norocos este bine sa stii ca cei de la Waterman sunt considerati foarte originali pentru produsele lor, S.T. Dupont sunt apreciati pentru maiestria materialului finit din compozitia stilourilor si cei din grupul Faber-Castell fac stilouri inca din 1761. Asta, asa pentru un small talk despre stilouri.
Stiloul tau reprezinta un obiect personal (nu degeaba am spus “al tau”) asa cum, in egala masura, este o pereche de butoni personalizati sau o camasa marcata cu monogramele tale. Daca vei sta sa te uiti mai atent, stiloul are o anumita constructie, greoaie, rectangular imbinat cu cilindric. Dar in acelasi timp degajand rafinament si o nota de pedanterie bine proportionata pentru posesor.
Stiloul nu ar trebui sa depaseasca ca imagine statutul tau social, ci mai degraba sa fie ales dupa impactul emotional pe care ti-l creeaza. Poti incepe cu un Omas 360 si poti ajunge la un Montblanc 149, un instrument delicat si pretios in acelasi timp, instrument care a servit Papei sau reginei Elisabeta a Marii Britanii pentru semnatura. Dar doar daca esti Papa sau regina Elisabeta. Altfel, pare ciudat. Din acelasi capitol – e adevarat ca un stilou de o asemenea factura poate costa mult peste 500 dolari americani, dar spun (daca nu esti un mare colectionar in domeniu sau un mare pasionat) sa sari peste aceasta suma la momentul achizitiei unui astfel de obiect.
Trebuie sa-ti spun ca exista o suma insemnata de producatori de gen. In acest sens iti recomand sa faci un studiu pe cont propriu aici. Dupa primele doua mari firme producatoare, studiul devine chiar interesant. Iti va aparea la un moment dat in fata ochilor celebrul stilou al lui Sir Arthur Conan Doyle, un Parker Duofold – exemplar rar si apreciat de cunoscatori.
Te vei intreba insa cine sunt cei mai celebri in domeniu. Dupa gradul de popularitate, raportat direct la vanzari, cei de la Montblanc, ocupa prima pozitie. Cu produse absolut interesante, dar daca este sa ma intrebi un fel de Q7 regasit mai peste tot: si la cei de foarte sus, si la wannabe si la hoti, si la negustori. N-as stii sa spun daca e doar un filon de declaratie: “sunt in trend” sau Montblanc chiar reprezinta emblema unui produs de calitate. Ma mai gandesc.
Desigur, vei regasi si produse pentru pretentiosi la fabricantul britanic Conway Stewart. O companie cu o istorie prodigioasa in domeniu – si numai prin faptul ca era preferata lui Winston Churchill in ceea ce priveste obiecte de scris. Se stie despre companie ca a intrat in stare de insolventa si ulterior in faliment declarat in anii ’70. A urmat o perioada lunga de tacere, pentru ca la inceputul anilor ’90 compania sa cunoasca un reviriment prin aplicare unei noi strategii de business. Printr-o promovare specifica si de foarte buna calitate, marca a devenit asociata cu imaginea tuturor politicienilor tineri din Marea Britanie, Franta, Austria sau Italia, aspiranti, intr-o forma sau alta, la o cariera de succes in domeniu.
Cad despre mine, ii prefer pe cei de la Yard-O-Led, o companie britanica cu sediul central in Birmingham, conceputa initial ca un start-up bicefal. Prima, Compania Sampson Mordan a fost fiintata in 1822 si a fost cea care si-a reclamat de-a lungul timpului patentul sistemului de actionare mecanica al minei de pix. Primul exemplar de gen a fost botezat Mordan Everpoint, construit de obicei din argint sau aur. Compania a disparut pe parcursul celui de-al doilea razboi mondial. Cea de-a doua a incercat sa produca primele stilouri cu mini-gravuri turnate in aur si argint. Conflictul mondial a redus la tacere si aceasta afacere. Dar impreuna, cei doi asociati, Mordan si Brenner, au reinceput dupa razboi, reconstructia brand-ului si traditiei, cu efecte vizibile si astazi.
De ce ii apreciez pe cei de la Yard-O-Led? Pentru ca penita scrie cursiv, fara sa-mi fi zgariat vreodata foia, pentru ca stilourile au greutate – chiar simti ca tii un obiect de scris in mana si pentru pretiozitatea aplicatiilor sau gravurilor de la nivelul capacului stiloului sau pixului. Si pentru ca au o traditie continua de aproape 200 de ani, semn al mentinerii calitatii la un nivel constant.
In viziunea mea, un barbat ce intelege pe de-ntregul ideea de stil masculin, cunoaste ca accesoriile pretioase sunt o declaratie de putere, de autoritate. Daca buzunarul te tine, eu te conjur sa-ti etalezi obiectele de scris. Imi pare, oricum, un gest mult mai elegant decat falfairea prin fata ochilor mei a cheilor unei limuzine sau alteia.
Ceas n-am purtat multa vreme, m-am deprins destul de greu cu butonii, dar stiloul pe care tatal meu mi l-a lasat mostenire l-am purtat ca pe ceva pretios in tot acest rastimp. N-a uitat sa-mi spuna ca placerea scrisului este augmentata de un stilou de calitate, ce caligrafiaza elegant o litera dupa alta.


sursa:domnideromania.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu