miercuri, 18 ianuarie 2012

Ghid de supravieţuire pe timp rece!



Ne-am bucurat până acum de o iarnă foarte blândă, cu temperaturi peste media normală şi zile însorite. E timpul însă ca iarna să-şi scuture cojoacele şi să ne aducă un strat de zăpadă şi câteva grade sub 0. Totodată, ea aduce şi câteva probleme, nu doar peisaje frumoase, ninsori feerice şi vin fiert în faţa şemineului.

1
Pentru a evita şi contracara efectele iernii, trebuie să ai câţiva "aşi" în mânecă. Sau în cămară.

Efect de iarnă: sistem imunitar slab
Simţi că oboseala se instalează mai repede, că abilitatea de concentrare e un pic mai slabă şi ai o poftă nebună pentru carbohidraţi? Categoric, da! De ce? Pentru că iarna ne slăbeşte sistemul imunitar. Trecerea de la cald la frig, apoi de la frig la cald şi tot aşa, debusolează şi slăbeşte sistemul de autoapărare a organismului. Imunitatea ta se luptă să-ţi ridice temperatura corpului şi nu mai are cum să împiedice şi atacul microbilor.
Micşorarea porţiilor de fructe şi legume în stare proaspătă se simte şi ea în valorile nutritive ale corpului. Practic, iarna reduce totul la jumătate, acest fapt ducând la înjumătăţirea eficienţei sistemului tău de apărare. 8 din 10 români răcesc în fiecare sezon rece, deci e timpul să iei măsuri dacă vrei o iarnă veselă şi ca-n poveşti!
Scut: primul pas este să devii un veritabil germofob. Adică să încerci să te fereşti cât de mult poţi de microbi. Schimbă lenjeria patului o dată la două zile, maximum trei. Fă duş în fiecare zi. Spală-te pe mâini de câte ori ai ocazia. Mai mult, pentru a nu contracta răceala altora, ai grijă să ai un pix doar al tău, să dezinfectezi periodic carcasa telefonului mobil - care stă prin buzunare, în geantă, pe mese etc. - şi nu introduce ambalaje în frigider - spală cutia de lapte sau sticlele înainte de a le depozita în el. Superpont: foloseşte un spray cu apă marină pentru curăţarea nasului. Mucoasa are rolul de a ţine departe microbii de plămâni.
Efect de iarnă: depresia
Lipsa luminii naturale sau scurta ei durată ne trece automat creierul pe "sleep mode", ca un computer care consumă mai puţină energie. Frigul îngreunează şi el circulaţia şi îţi aeriseşte mai greu creierul, deci e normal să ai deseori o stare de moleşeală.
Scut: foloseşte haine speciale pentru vremea rece, în special cele confecţionate din polar, pentru a evita "tristul frig", deoarece temperatura are un rol important în starea noastră de bine. Apoi, dacă tot e anotimpul ceaiurilor fierbinţi, de ce să nu optezi pentru o combinaţie de iasomie şi ylang ylang pentru a împiedica apariţia depresiei.
Efect de iarnă: celulita
Blugii groşi şi strâmţi favorizează apariţia celulitei, iar în sezonul rece nici că mai ieşim din aceşti pantaloni. Nici hidratarea nu mai e atât de intensă ca vara, când te dai zilnic cu cremă, şi nici aportul de lichide nu e acelaşi.
Scut: bea ceaiuri calde. Apa este cea mai puternică armă împotriva celulitei, dar şi masajul ajută. Aşa că încearcă să bei cel puţin opt pahare de apă pe zi şi să ciupeşti câteva minute zona afectată, înainte de culcare.
Efect de iarnă: mâini şi picioare reci
Circulaţia sanguină încetineşte atunci când termometrele arată sub 10 grade Celsius. Sângele este direcţionat într-un mod mai intens spre inimă, iar mâinile şi picioarele rămân mai puţin vascularizate. Pielea devine mai uscată şi deseori simţim amorţeală în extremităţi.
Scut: crema nu trebuie să-ţi lipsească, clar! Dar poţi face mai mult de atât. Spălatul vaselor ajută la îmbunătăţirea circulaţiei mâinilor, iar picioarele le poţi răsfăţa într-un lighean cu apă caldă în care ai amestecat două linguri de sare de baie.





sursa:cancan.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu