duminică, 22 ianuarie 2012

Atenţie, reacţiile repetate te cam dau de gol! Ticurile îţi trădează stările emoţionale


V-aŢi întrebat vreodată ce semnificaŢie au ticurile pe care le avem sau le observăm la anumite persoane? De unde vin ele? Care ar fi sursa care provoacă acest fel de comportament, aparent bizar? Oare ce trebuie să faci ca să scapi de un tic? La toate aceste întrebări ne răspunde specialistul CANCAN, psihologul Andreas Hniatiuc.

liviu varciu tifet 1 copy


Uimitor! Află ce sunt, de fapt, ticurile

"Ticurile sunt manifestări comportamentale spontane, necontrolabile, ce apar atât la copii, cât Şi la adulŢi, dar care, odată conŞtientizate, pot fi suprimate pentru o perioadă de timp. Acestea, de cele mai multe ori, semnalizează o stare de conflict interior, un dezechilibru emoŢional pe care persoana în cauză îl resimte",ne spune psihologul. Mai mult, fiecare dintre noi, în anumite momente de încărcătură emoŢională, ne-am exteriorizat trăirile sub forma unor gesturi necontrolate cu caracter repetitiv.
Cum se clasifică ticurile:
După gradul de complexitate, ticurile se împart în simple Şi complexe:
"Cele simple implică manifestări spontane precum clipitul, grimasele faciale, trasul nasului, tuŞitul, strănutul, tremurul sau flexarea unui deget, scoaterea unor sunete, scoaterea limbii sau muŞcarea buzei. Cele complexe implică gesturi mai ample, precum trecerea mâinii în mod repetitiv prin păr, scărpinat, atingerea altor persoane sau mirosirea unor obiecte", explică Andreas Hniatiuc.
"Ticurile se mai împart Şi în alte trei categorii: ticuri verbale, ticuri motorii Şi ticuri complexe verbal-motrice, care se manifestă prin asocierea sunetelor cu anumite miŞcări", mai spune specialistul.
Cum se manifestă ticurile?
Ticurile au anumite caracteristici prin care se deosebesc de alte miŞcări specifice. Acestea sunt manifestări involuntare, ce pot fi controlate pe o perioadă scurtă de timp, ulterior ele manifestându-se Şi mai intens. O altă caracteristică a ticurilor o reprezintă dispariŢia acestora în timpul somnului, atunci când suntem relaxaŢi Şi nu ne confruntăm cu stimuli afectogeni.
adelina pestritu 104 copy
PărinŢi, mare atenŢie!
Majoritatea ticurilor se declanŞează în perioada copilăriei, spune specialistul, Şi au un substrat aparte: "Ticurile copilului semnalează faptul că acesta trece printr-un moment puternic încărcat afectiv. În unele situaŢii, mai ales în momentele tensionate, ticul reprezintă modalitatea prin care copilul intră în defensivă. Astfel, el semnalează faptul că se simte apăsat, neputincios Şi vulnerabil în calea primejdiei. În acelaŞi timp, gesturi precum tremuratul, clipitul, smulgerea unor fire de păr sau vociferatul pot semnala comportamente de supunere din partea copilului, cu care acesta nu este de acord. Prin intermediul ticurilor, deŞi pare a se supune, copilul se revoltă cu privire la un anumit gen de comportament sau experienŢă căreia acesta îi este martor. În acest context, ticul reprezintă un compromis care scoate la lumină ceea ce copilul nu poate transmite conŞtient".
Mit: scuturatul din picior nu semnalează lipsă de interes!
De multe ori, ticuri precum scuturatul din picior sau flexarea unui deget pot fi interpretate în mod eronat ca fiind dovadă a lipsei de interes faŢă de o activitate anume, spune psihologul: "În acest context, se recomandă o analiză atentă a manifestărilor persoanei în cauză pentru a identifica sursa de conflict a ticului respectiv." O categorie specială a ticurilor o reprezintă cele cu caracter obscen sau sexual, care se manifestă prin repetarea unor gesturi obscene ca urmare a reprimării comportamentului sexual (exemplu: arătarea obsesivă a degetului mijlociu sau repetarea continuă a unei înjurături), susŢine Hniatiuc.
Cum scăpăm de ticuri?
ExerciŢiile fizice Şi cele de relaxare, consilierea Şi psihoterapia, precum Şi implicarea în activităŢi recreative au rolul de a reduce stresul, tensiunea Şi pot contribui decisiv în ameliorarea unor astfel de comportamente.
monica columbeanu bust 1 copy
60 % din oameni îşi rod unghiile când sunt nervoşi
Cu vedetele la psiholog!
Adelina PestriŢu îŞi muŞcă buzele
"Timiditatea se manifestă prin muŞcarea buzelor, dar Şi incapacitatea de exprimare ori teama de a nu spune prostii."
Liviu Vârciu foloseŞte obsesiv expresia "Măi, oameni buni!"
"Ticurile verbale trag semnalul de alarmă în faŢa unor dificultăŢi în exprimarea sentimentelor."
Monica Gabor îŞi trece mâna prin păr
"Trecerea mâinii prin păr semnalează minciuna, incomoditatea unei situaŢii."
Bine de ştiut!
Majoritatea ticurilor se asociază cu anumite comportamente negative, precum: obsesia, tulburări de somn, dificultăŢi de învăŢare sau probleme de concentrare. Totodată, ticurile nu afectează inteligenŢa Şi nici nu reprezintă un semn al inteligenŢei scăzute.





sursa:cancan.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu