SUAface apel la protestatarii şi autorităţile române / FOTO: www.ziare.com
"Avem ţări în Europa şi în lume care se confruntă cu reacţiile oamenilor provocate de anumite măsuri de austeritate pe care guvernele au fost nevoite să le ia din cauza crizei financiare", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Victoria Nuland.
"Susţinem dreptul persoanelor din toată lumea la protest şi la exprimarea punctului de vedere în manieră paşnică, dar facem apel atât la manifestanţi cât şi la autorităţi să se abţină de la orice utilizare a violenţei".
În jur de 7.000 de persoane, conform jandarmeriei, au protestat joi la Bucureşti cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu pe care îl acuză de a fi "aruncat ţara în sărăcie", a constatat un jurnalist AFP.
Acest protest, organizat de opoziţie, intervine la o săptămână de la începutul unei vaste mişcări de protest provocată de demisia forţată a fondatorului serviciului de urgenţe, Raed Arafat, după un conflict cu Băsescu privind proiectul de reformă a sistemului sanitar.
În pofida repunerii în funcţie luni a lui Arafat, manifestările au continuat în toată ţara, protestaarii reclamând plecarea guvernului şi convocarea alegerilor anticipate.
Duminică seara au izbucnit ciocniri între o sută de manifestanţi care aruncau cu pietre şi fumigene şi forţele de ordine care utilizau gaze lacrimogene. Şaizeci de persoane au fost rănite şi în jur de 280 au fost arestate.